mandag den 7. oktober 2013

Rammeplanen


Sophies Hages Barnehage og andre børnehaver hører ind under Kunnskabsdepartementet fra omkring 2005, denne ændring betyder at man lægger mere vægt på at de skal fokusere på læring. Stortinget vedtog en lov 17. juni  som fastlægger forskellige overordnede bestemmelser for børnehavens formål og indhold.  1. marts 200r6 har det betydet at de arbejde udfra de temaer som er angivet  i rammeplanen. Disse anviser retningslinier for børnehavens værdi grundlag, indhold og opgaver.  Udover dette skal børnehaven basere sit arbejde på det værdi grundlag og indhold som er formuleret  de internationale konventioner, som Norge har tilsluttet sig. Det gælder blandt andet ILO-konventionen nr 169 om urbefolkning og FNs børnekonvention., som er retifiseret i 1991 og indlemmet i norsk lov i 2003. Det betyder at myndigheder og organisationer skal altid have barnets velbefindende i tanke.  Samtidig skal staten til stadighed føre tilsyn med  de institutioner og tjenester, som har ansvaret for omsorgen eller beskyttelse af børn så de overholder den standard de bør. Det gælder specielt faktorer som sikkerhed, sundhed, antal af personale og deres kvalifikasioner. Yderligere fremhæves det i  børnekonventionen barnet ret til at udtrykke sig.

I det følgende vil jeg komme ind på hvad rammeplanen indbærer for børnehaven og dets formål. Rammeplanen er et redskab til pædagogiske ledere samt det øvrige personale en forpligtende ramme/plan for planlægning, gennemføring og vurdering af børnehavens virksomhed. Den fungere også som informations oplysning til forældre, ejere og tilsynsmyndighed således at de kender målene for børnehaven.

Så rammeplanens formål er følgende;                          

Et redskab for børnehavens personale som hjælp til planlægning, dokumentation og vurdering

Hjælper forældre til at få indblik i børnehavens virksomhed samt giver rum for at disse og børnene har mulighed for at påvirke og øve indflydelse på børnehaven.

Ejere af børnehaver kan fastlægge retninglinier for lokal tilpasning af rammaplanen og sikre den enkelte børnehave har de påkrævet rammebetingelser

Et hjælpe middel til kommunen som skal føre tilsyn med børnehaverne, så de kan se om børnehaven lever op til krav om en tilfredsstillende pædagogisk virksomhed, som formuleret i de pågældene lov og forskrifter.

 

Rammeplanen fastlægger børnehavens konkerte indhold og opgaver. Vigtigt er også samarbejdet med barnets hjem og det lægger grunden for virksomheden. Børnehavens indhold skal være et helheds orienteret lærings syn, hvor omsorg og leg, læring og dannelse er væsentlige faktorer. Samtidigt udgør social og sproglig kompetence en central rolle.

Den vægter højt betydningen af den voksnes holdninger, kundskab og færdigheder til at møde, forstå og opdrage barnet til at blive en aktiv aktør i et demokratisk samfund. Rammeplanen har således et her og nu tilsigtet syn men også langsigtet syn.Kommuen og eventuelle private ejere skal desuden samarbejde om retning liniernekal for lokal tilpasning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar